Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kárpátaljai karavánja

Szemelvények Szekáry Zsuzsanna írásából

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kárpátaljai karavánja

Zenével, hangulatos felolvasással egybekötött estre került sor az Előretolt Helyőrség Íróakadémia szervezésében a budapesti Nem Adom Fel Café & Barban, ahol Csornyij Dávid, Kertész Dávid, Lőrincz P. Gabriella, Marcsák Gergely és Shrek Tímea mutatkoztak be.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia rendhagyó irodalmi karavánjának budapesti kormányosa Ármos Lóránd volt, aki remek érzékkel mutatta be a kárpátaljai zászlóaljat, s a művek mellett betekintést nyerhettünk az ottani kulturális és irodalmi fórum munkájába is. Beregszász tulajdonképpen egy kis kulturális paradicsom, ahol pezseg az irodalmi-művészeti élet.

Az est megkapó lírai-zenei etűddel indult, Lőrincz P. Gabriella Ha lesz című versét Marcsák Gergely előadásában hallgathattuk meg, majd Lóránd a kárpátaljai magyar kulturális életről kérdezte a fellépőket. Kárpátalján, azon belül is Beregszászon kilenc éve épült a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI), ahol sokrétű kulturális rendezvényeket tartanak, felkutatják és gondozzák a tehetségeket, valamint összefogják a kárpátaljai fiatalokat, itt található a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) székhelye is. (…)

A bemutatkozásokat követően Ármos Lóránd ismertette az Előretolt Helyőrség Íróakadémia célkitűzéseit, fontosabb programjait, valamint beszélt az idén indult kritikusi és egyéb pályázatokról, amelyekről bővebben az akadémia honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. (…)

A beszélgetés során részletesen kitértek az Együtt című folyóiratra, amely 1960-as években alakult, írógéppel sokszorosítva, szamizdat kiadványként indult az egyetemisták körében, de betiltotta az akkori rezsim. Dupka Györgynek hála 2002 óta újra megjelenik évi hat alkalommal, egyedüli helyi magyar periodikaként biztosítva publikációs lehetőséget a kárpátaljai fiatalok számára.

A beszélgetést újabb felolvasókör követte, Lőrincz P. Gabriella az ő Beregszászát mutatta be a Lampert háza című versével, Csornyij Dávid Határeset című versét osztotta meg, Kertész Dávid Szúnyogok című humoros prózájával igencsak derűs hangulatot teremtett. Shrek Tímea Törtkrumpli paradicsommártással című, dédapjának ajánlott, a málenkij robot szörnyűségeit megjelenítő prózája visszarántotta a hallgatóságot az emberi szenvedés poklába. Marcsák Gergely előbb a témához kapcsolódó, Örök fogság című versét adta elő egy Szibériába hurcolt rab megpróbáltatásairól, majd a Farkas Wellmann Endre költészetét megidéző, Szilváról és a halálról címűt olvasta fel, végül pedig Bakos Kiss Károly Útlevél című művének megzenésített változatát adta elő akusztikus gitárján.

Zárásként a közönségkérdések és az Enumeráció antológia mellett a meghívottak terveiről is szó esett. Megtudtuk, hogy Marcsák Gergelynek, Csornyij Dávidnak és Shrek Tímeának nagy álma, hogy megjelenjen a debütkötete, azon dolgoznak, hogy a közeljövőben ez megvalósuljon, az azonban biztos, hogy Lőrincz P. Gabriella nemsokára meglepi az olvasókat egy újabb könyvvel.

A beszámoló és a borítókép forrása: Irodalmi Jelen