Sikerrel zárult a KMTG alkotói pályázata

Sikerrel zárult a KMTG alkotói pályázata

A hétvégén átadták a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) novella- vers- és meseíró pályázatának díjait. A KMTG májusban meghirdetett alkotói pályázatára csaknem ezer pályamű érkezett.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) a magyar irodalmi élet felfrissítésének, a kortárs magyar irodalom élővé és olvasottá tételének, illetve az irodalmi tehetséggondozás céljából jött létre. Az intézmény a fenti célok figyelembe vételével hirdetett az egész magyar nyelvterületet átfogó novella-, vers-, mese- és regénypályázatot 2017 májusában.

A legszélesebb körben értelmezett esélyegyenlőség jegyében a pályázaton nem volt sem életkori, sem földrajzi megkötés, és a pályamunkák esetében sem írtak elő a tematikára vonatkozó kritériumokat.

A regénypályázat kivételével az egyes kategóriákra szeptember elsejéig lehetett pályaművekkel jelentkezni. A novella, vers és mese pályázat díjait december 16-án adták át.

A beérkezett pályaműveket társadalmi zsűri bírálta el. Mivel a KMTG célkitűzése és hitvallása szerint az olvasóbarát irodalmat képviseli, fontosnak tartotta, hogy a pályaművek elbírálását olyan irodalomszerető ítészekre bízza, akik nap mint nap oktatják, terjesztik és gondozzák az irodalmat, ezért mindennapi közvetlen tapasztalataik révén jól ismerik az olvasói igényeket és az irodalmi művekkel kapcsolatos visszajelzéseket. A szintén pályázati úton kiválasztott, Magyarországon és a Kárpát-medence területén dolgozó tanárokból, könyvtárosokból, művelődésszervezőkből összeállított társadalmi zsűrik munkáját kategóriánként egy-egy, a KMTG oktatóiból kijelölt szakmai zsűritag segítette.

A társadalmi zsűriknek nem volt könnyű dolga, mert a kategóriánként 1,750 ezer forint összdíjazású pályázatra kiemelkedően magas számban érkeztek a pályamunkák.

A pályázati kategóriák közül a legnépszerűbbnek idén a novella kategória bizonyult. Több mint 360 pályamű érkezett különböző prózai stílusokban, egyéni elbeszélői hangokkal, a művek belső világának megteremtéséhez felhasznált változatos írói eszköztárral.

A novellapályázat nyertese Csapucha Rudolf lett Három idegen című írásával. Megosztott második helyezést ért el Ványai Fehér József Doktor Keserű széttépi Lenin-Lennont és Rozmann Viktor Pirani anzix című novelláikkal, a harmadik díjat Lisziné Nagy Andrea vehette át Öntudatlanul című írásáért.

A mese mindig is jelentős szerepet játszott a magyar kultúrában, a népmese és a műmese egyaránt a magyar irodalom elválaszthatatlan része. A KMTG kiemelten fontosnak tartja, hogy ezt a hagyományt továbbvigye és a műfaj folyamatosan újabb és újabb színvonalas alkotásokkal gyarapodjon. Ezért is örültek, felhívásukra ebben a kategóriában is több mint 170 pályamű érkezett.

A mesepályázat nyertese Dankó Csaba lett Locsifecsi Palkó és az ördög aranya című írásával. A második díjat Novák Gábor vehette át A szivárvány alatt című meséjéért, a harmadik  Glázer Attila lett, Mindenki bogár, aki annak látszik című írásával. A kategóriában a zsűri döntése alapján Kónya László különdíjban részesült.

A társadalmi zsűrik szakmai szigorát jelzi, hogy bár a vers kategóriában is több mint 300 pályamű érkezett, a zsűri összesített értékelésének alapján egyik alkotás sem érte el az első három helyezés odaítéléséhez szükséges minimális pontszámot. Ezért a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. a pályázati kiírásnak megfelelően vers kategóriában idén nem osztotta ki a díjakat, ehelyett a tizenkét legmagasabb pontszámot elért pályázót különdíjban részesíti.

A KMTG alkotói pályázata nem zárult le teljesen: 2018. május 3-ig várják a jeligés kéziratokat (a pályázatról bővebben itt olvashat: http://kmtg.hu/palyazat-regeny-irasara-2017/).