Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 8. szakmai hétvégéje

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 8. szakmai hétvégéje

Péntek, február 17.

14:30–15:00 érkezés, regisztráció

15:00−16:00 improvizáció, színpadi viselkedés Szilágyi Tamással

16:00−17:30 Nelson Ascher brazil költő és műfordító előadása a brazil irodalomról és a magyarról brazilra/portugálra történő lírafordítás problémáiról (a beszélgetést Pál Dániel Levente vezeti)

Az 1958-ban São Paulóban született Nelson Ascher költő, szerkesztő, irodalom- és filmkritikus, valamint versekre specializálódott műfordító magyar szülők gyermeke. Egy év orvosi egyetem után érdeklődése a kommunikáció és a szemiotika felé fordult, első esszéjét Jorge Luis Borgesről írta. A hetvenes évek végétől kezdve rendszeresen publikál nagy olvasottságú napi- és hetilapokban, illetve irodalmi folyóiratokban. Első verseskötete 1983-ban jelent meg, Puskin, T. S. Elliot, Heberto Padilla versei mellett magyar fordításai is ismertek, többek között ő fordította le Balassi Bálint, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila, Csoóri Sándor, Juhász Gyula, Pilinszky János és Weöres Sándor számos versét portugál nyelvre.

18:00−19:30 Erdős István előadása: Regényírás a Snowflake (hópihe) módszerrel

 

Szombat, február 18.

10:00−10:30: akadémiai megbeszélés (szakmai hétvégék, felolvasókörút, stb.)

10:30-12:00 Ármos Lóránd előadása: Az újrakezdés romantikája

12:00-13:30 Dobai Bálint előadása: Hogyan (nem) lehet alkotni munka mellett – életviteli tanácsok negatív példával

13:30-14:30 ebédszünet

14:30-16:00: közönségtalálkozó-szimuláció

(Ebben az új sorozatban azt játsszuk, hogy egy autónyi alkotó – egy oktató, egy mentor és három pályakezdő közönségtalálkozón lép föl egy vidéki városban. A személyek kilétét és a várost sorshúzással döntjük el. A csapatnak fél órája van fölkészülni, és egy egyórás irodalmi produkciót prezentálni, a helyi igények figyelembevételével.)

16:30-19:00 Anonymus-kör

Adott ez az újságcikk: LINK. A feladat pedig a következő: “Ez az ismeretlen halott te vagy. A saját hulládat fedezték fel és fedezed fel általuk te is. Pontosabban: belenézel egy újságba vagy rákattintasz egy hírportálra, ahol megdöbbenten olvasod, hogy egy ismeretlen tetemet találtak, a hulla leírása egyezik a te személyleírásoddal, ugyanazok az ismertetőjegyei, a ruhája, fotó is van, az alapján is te vagy. A többit a fantáziátokra bízzuk. Lehet ebből bűnügyi novella, mágikus-realista írásmű, sci-fi, horror-fantasy, bármi. Meg lehet írni prózában, elbeszélő költeményben (avagy metafizikai esszenciáját versben), miniszínmű formájában – tetszés szerint.”