Nem akárki – felolvasószínház

Nem akárki – felolvasószínház

NEM akárki
Valaki végződésének nem akármilyenre szerkesztett,
Oktatási és Kulturális Misztériumjátéka – mindenki részére,
két felvonásban.

A moralitás az 1400-as évektől népszerű, vallásos ihletésű, nevelő célzatú színjáték, cselekménye az ember életét a Jó és a Rossz szüntelen harcának mutatja. Szereplői allegorikus figurák:elvont fogalmak, bűnök és erények, szokások, tulajdonságok, foglalkozások. Akárki maga is egy allegória – minden földi halandó, így mindegyikünk megszemélyesítője is egyben. Ő az egyediség nélküli egyed.
A darab az utcai forgatagból, bármilyen hivatalból, a környezetünkből ismerősnek tűnő, hús-vér személyt, egy Akárkit mutat be. Mai történet, melybe finoman simulnak bele a középkori moralitás eredeti szövegének részletei, párbeszédet teremtve különböző korok életei, életfelfogásai, értékrendjei között.
Izgalmas kérdés, hogyan lehet érvényesen beszélni világunkról, ha egy több mint félévezredes példához visszanyúlva egy letűnt korszak egyik vezető színpadi műfaját megújítva (annak kereteit, szerkezetét, specifikus jellemzőt használva) moralitást játszunk.
A főszereplő itt is az Akárki, ugyanaz, aki a középkorból írásban is ránk maradt moralitások egyik legismertebb példájának a főszereplője. Pontosabban szólva, nem is ő, hanem az ő huszonegyedik századi reinkarnációja. Vagyis a Nem Akárki.

Alkotók:
Nagyházi Márton szerző
Árkosi Árpád Jászai-díjas rendező
Fehérváry Lilla zeneszerző
Ondraschek Péter díszlet-, jelmez-, látványtervező
Lőrincz Zsuzsa dramaturg

Közreműködők:
Zrínyi Gál Vince – Vándor
Bakos Kiss Gábor – Kikiáltó
Kuna Károly – Szeles
Orbók Áron – Fényes
Soltész Erzsébet – Kórus
Fehérváry Lilla – zenei közreműködő

A program megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Esemény Facebook oldala: Nem akárki – felolvasószínház