Farkas Wellmann Endre: A római disznó monológja – Pódiumműsor két hangra – átiratok

Farkas Wellmann Endre: A római disznó monológja – Pódiumműsor két hangra – átiratok

Egy, a kortárs irodalmunkban elhanyagolt műfaj, az előadásra is kiválóan alkalmas nagy ívű szerepversek világa jelenik meg e gyűjteményben. A jó vers születése ritka kiváltság, a továbbírásnak azon módjával pedig, hogy miként él, növekszik és kap új értelmet magában a szerzőben a költemény, még ritkábban találkozunk. Márpedig A római disznó pódiumműsorának szövegkönyve ékes példa erre.

Farkas Wellmann Endre – a szerkesztő-dramaturg munkájának hála – most korunk még koncentráltabb, töményebb (mondhatjuk így: epésebb) kritikáját képes adni ezzel a versválogatással. Az igazmondás, a józan ész most képletesen szólva tort ül az égő Róma, hanyatló világunk, keresztény civilizációnk felett, amely, ki tudja, hol (talán éppen Pál apostol igéinél?), végletesen kisiklott, és rossz irányba tart. Mert itt „a bélsár is ma már egy színvonal…”, ami a köz- és magánéletünket egyaránt jellemzi.

Jó szívvel ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik a jó verseket, és azoknak, akik tudni szeretnék, hogyan fér össze az ártatlan disznók tiszta lelke mocskos emberek perverz vágyaival.

Marcsák Gergely

 

A könyv a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. támogatásával jelent meg.

A könyvről írták: