Kolozsi Orsolya: Olvasónézet

Kolozsi Orsolya: Olvasónézet

„…sok rétege van, sok gondolkodnivalót ad, de úgy, hogy ezeket a problémákat nem feltűnő módon, erőszakosan tolja elénk, hanem finoman engedi, hogy észrevegyük őket: azokat, és annyit, amennyire épp szükségünk van, vagy amennyit elbírunk.”

 

Tanár, kritikus.

Első kritikagyűjteménye 2011-ben jelent meg A szöveg árnyéka címen, 2016-ban Bárka – díjat kapott. Kortárs irodalmi szövegekről ír kritikákat, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentora.

Ez a kötet az elmúlt nyolc évben írt kritikáimból válogat, elsősorban azokat az írásokat tartalmazza, melyek számomra kedves kötetekről szólnak. Megmutatják, mi az, amit érdekesnek, izgalmasnak találtam ezeknek az éveknek a könyvterméséből.

Olvasni jó. Írni az olvasmányélményről szintén jó. De olvasni még jobb. Nem az írás miatt olvasok, hanem az olvasás miatt írok. A kritikaírás talán, az olvasás viszont soha nem lehet szakma. Mégis, az ember elsősorban olvasó, és csak utána kritikus. Jó olvasónak lenni a legfontosabb, ehhez nem sok minden kell, csak megszállottan olvasni. Igyekszem.

 

Kolozsi Orsolya (Budapest, 1980)

A könyvről írták: