Sántha Attila székely irodalmi humorestje

Sántha Attila székely irodalmi humorestje

Nagytermészetű, azsagonjáró, nyeletlen vagy éppen túlontúl is okos leányok és legények, ellenállhatatlan humor. Röviden: székely irodalom, méghozzá a javából. Házigazda: Orbán János Dénes (a Misimackó szerzője és az első székely–kínai háború krónikása)

A Hogyan menjünk radinába lërhëz? a székelyek legtitkoltabb dolgait meséli el, kapott is már a fejére a szerző azért, hogy mindent kitereget. A frivol, kissé szexcentrikus Gajdó Márissal különös dolgok esnek meg a rápenyes monyator és a guruzsmás berbécs társaságában, Székely Árti határőr és polihisztor versei pedig Christian Morgenstern vagy Lewis Carroll műveinek bizarr világát idézik.
A Székely szótár küssebb s nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak c. könyvből a gyermekek meg- vagy visszatanulhatják a székelyek titkos nyelvét. Igazából kalandregény, amelyben Agyafúrt detektívvel és Kotoka professzorral erősen különleges dolgok esnek meg, kétszer is meg kell menteniük véres harcok során Székelyországot a kínai gyarmatosítóktól. Bolondos egy tankönyv, az biztos!

Sántha Attila 1968-ban született Kézdivásárhelyen. Számos kötet szerzője, székely tájnyelvi verseivel iskolát teremtett. 2004-ben megjelentette a Székely szótárt, 2018-ban pedig a Bühnagy székely szótárt, amely azóta több újranyomást ért meg. 2018-ban Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben József Attila-díjjal tüntették ki.
A két kötetet Csillag István pompás illusztrációi díszítik.

Esemény Facebook oldala: Sántha Attila székely irodalmi humorestje