Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia első nyári tábora

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia első nyári tábora

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. keretén belül működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia 2016. augusztus 15. és 17. között szervezi első nyári táborát a felsőörsi Malomvölgy Oktatási és Szabadidő Központban.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. első ízben rendezi meg nyári táborát, amelyről közleményben adtak hírt a szervezők. A hétfőn kezdődő, kizárólag a KMTG tehetséggondozó programjának résztvevői számára szervezett találkozóról az alábbiakat írják:

“A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. első nagyszabású tehetségkutató és -gondozó projektje Rejtő Jenő Előretolt Helyőrség című kultkönyvének nevét viseli, melynek költő-hőse, Troppauer Hümér öklével küzdött az irodalomért. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezt a nevet választotta magának az 1994-ben, Kolozsváron indult mozgalom is, mely – a kisebbségi körülmények ellenére – a Kárpát-medence egyedi és egyik leghatékonyabb tehetséggondozó irodalmi műhelyévé nőtte ki magát.

Az Íróakadémia elsősorban esélyegyenlőséget próbál teremteni, áthidalni a távolságokat és legyűrni a szociális helyzetből adódó akadályokat. Tevékenységünk során meg akarjuk adni az esélyt és a lehetőséget a fiatal tehetségeknek, hogy szakmai irányítás mellett egészíthessék ki műveltségüket, és minden olyan elméleti és gyakorlati tudást megszerezhessenek, amely szükséges ahhoz, hogy alkotóként kiteljesedjenek. Jól tudjuk azonban, hogy az irodalomra is igaz, amit Thomas Edisontól szokás idézni: a siker mögött kilencven százalék kemény munka és tíz százalék tehetség áll. Az Íróakadémia a kilencven százalékhoz biztosít professzionális és lehetőség szerint minden területre kiterjedő hátteret, tudást és segítséget.

A táborban az Íróakadémia hallgatói, mentorai és oktatói mellett a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotói tartanak előadásokat, interaktív foglalkozásokat.

A tábor vendége lesz Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító, aki élete során a világ számos egyetemén tanított, többek között Yale-en, a honolului Iolani College-ban, a hawaii, a Kuala Lumpur-i, a Los Angeles-i és az Illinois-i egyetemeken, illetve ő szerkesztette a magyar költészet évszázadait bemutató, In Quest of Miracle Stag (A csodaszarvas nyomában) című grandiózus angol nyelvű versantológiát is. Makkai Ádámmal Orbán János Dénes, az Íróakadémia vezetője fog beszélgetni.

Szintén előadást fog tartani a József Attila- és Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor költő, író, dramaturg és Nényei Pál drámaíró és középiskolai magyartanár, a Ne bántsd a Zrinyit! és Az irodalom visszavág című könyvek szerzője is. A magyar nyelvű irodalmi folyóiratok világát, mindennapi működését és problematikus helyzetét Boldog Zoltán, az Irodalmi Jelen szerkesztője, Farkas Wellmann Endre, az Íróakadémia oktatója és Pál Dániel Levente, a prae.hu főszerkesztő-helyettese mutatja majd be.

Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas prózaíró szépírói mesterkurzust fog tartani Marin Sorescu A két lator című verséből kiindulva, melyet Szilágyi Tamás színész előadói mesterkurzusa fog követni – így jut el a hallgatóság az írás technikai kérdéseitől az írott mű előadhatóságának problémáiig és előadásának tapasztalataiig.

Kedden este bemutatkoznak a kárpátaljai irodalom fiatal alkotói, Lőrincz P. Gabriella, Marcsák Gergely és Shrek Tímea.

A folyamatos gyakorlati órák, mesterkuzusok és irodalmi felolvasások mellett a tábor második napján, augusztus 16-án a programokat a Loyal blues-rock zenekar zenei improvizációi fogják színesíteni, a nap pedig az együttes koncertjével zárul.”

Forrás: Litera.hu