Fiatal írók és költők léptek fel Tel-Avivban

Fiatal írók és költők léptek fel Tel-Avivban

Fiatal magyar írók és költők tel-avivi fellépése nyomán további együttműködés indult az izraeli írószövetség és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia között.

Ahogy arról már Magyarország Nagykövetsége (Tel-Aviv) és a Magyar Nemzet napilap is beszámolt, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályakezdő alkotói Tel-Aviv több kiemelt helyszínén is felléptek 2019. június 22. és 30. között, az Izraeli Magyar Kulturális Évad programjában.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (MANK) partnerségben szervezett Youngary programsorozatban a szépírók fiatal zenészekkel és zenekarokkal együtt adtak műsort a Kakukkfészek (Ken HaKukiya) nevű bárban: Regős Mátyás és Hangácsi Márton június 22-én, Lantos Csenge és az Ohnody-duó június 23-án, Fehér Enikő és a Szeder-duó június 25-én, valamint Drávucz Zsolt és Lee Olivér június 29-én.

A fellépések másnapján az Íróakadémia pályakezdői szakmai helyszíneken tartottak közönségtalálkozókat: június 23-án a Drory Izraeli-Magyar Könyvtárban, június 24-én és 30-án a Héber Írók Szövetségének székházában, valamint június 25-én a Mazeh 9 inkubátorházban. Az angol nyelven folyó rendezvényeket nagy érdeklődés övezte mind a héber, mind pedig a magyar nyelvű izraeli lakosság részéről.

A program zárásaként a szervezők, Ágoston Szász Katalin és Smid Róbert átnyújtották Orbán János Dénes, az Íróakadémia vezetőjének idén őszre szóló meghívóját Tzvika Nirnek, a Héber Írók Szövetsége elnökének, aki nagy örömmel tesz eleget a budapesti látogatásnak. Továbbá az ugyancsak ősszel, Gyulán megrendezésre kerülő III. Előretolt Helyőrség Szabadegyetemre meghívást kapott három fiatal szerző is az írószövetségből.

A rendezvény sikerére való tekintettel az Előretolt Helyőrség Íróakadémia az Izraeli Magyar Kulturális Évad októberi zárásaként megrendezett Tel-Avivi Magyar Napokra további meghívást kapott.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia köszönettel tartozik mindazoknak, akik nélkül a rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre: Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., Héber Írók Szövetsége, Drory Izraeli-Magyar Könyvtár. A résztvevők és a szervezők külön köszönetüket fejezik ki Magyarország Nagykövetségének, kiemelten Benkő Levente nagykövet, Weiszer Andrea konzul és Berényi László kulturális attasé fáradhatatlan munkájáért és szívélyes vendéglátásáért.