Tovább

Napszak; Erkély

„mert valami elhúzott mellőled az ágyból
egy szikra napsütés az éjszakában –
neked alvás volt számomra ez volt az ebéd
mert ebédidőben az emberek áhítoznak
s ájtatos énekeket zengenek”

Tovább

A költő tenger nélküli tengernagy

„Hogyan definiálja önmagát az, aki olyan tevékenységet végez, aminek a társadalmi haszna számokkal nem mérhető, és amely tevékenység semmilyen befolyással nincs az emberek mindennapi életére. Vajon a költő, a művész tényleg valamiféle őrült, csodabogár, tenger nélküli tengernagy, tárca nélküli miniszter?”

Tovább

A tizenkét kagyló: Rák

„Szeléné, az otthon, a család,
a termékenység istene ült a bölcsőmnél.
az istennő Héliosszal hált újholdkor,
amikor senki sem látta őket,
majd megpillantotta Endymiont,
a gyönyörű halott, fiatal istent,
rögtön szerelembe esett,
ötven csillaggyermek született a nászból.”

Tovább

London minden hattyúja a királynő tulajdona

„Útban a siralomházhoz is kacagtam. Ügyvédem izzadt homlokát törölgette és arról dadogott, hogy milyen borzasztó hibát követ el az igazságszolgáltatás azzal, hogy egy szegény elmeháborodottat – mármint engem – halálra ítél. Erős a gyanúm, hogy inkább apámtól félt, mintsem engem sajnált. Fölöslegesen: apámat valószínűleg jóval kevésbé érdekelte az ítélet, mint őt.”

Tovább

Se gyerekszoba, se gyerekkor

A kötet két nagy fejezetre oszlik, Kék sávra és Zöld sávra, s míg az elsőben viszontagságos gyereksorsokat mutat meg, a második felében az emberi aljasság összes szürke árnyalatát vonultatja fel, így nemcsak a jelen, de a múlt nyomorúságát is megragadja letisztult, mégis erős atmoszférájú mondataival, karcos és nyers párbeszédeivel.

Tovább

Utolérnek, kitakarnak

Az Én meg az Ének szerencsére közben épp azt dokumentálja, hogy a húsz év pokoljárás minden produktuma úgy képes fennmaradni, hogy akinek érte (dudás, gitáros, énekes, egyre megy) oda le kellett menni, visszajött.