Békéscsabára menet elfoglaltuk Japánt

Békéscsabára menet elfoglaltuk Japánt

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia elindította az Irodalmi Karaván nevű programsorozatát, melyben budapesti, Budapest környéki, illetve vidéki településekre látogatnak el a fiatal, pályakezdő poéták, a mentorok és/vagy oktatók, és így esett, hogy 2017. április 7.-én Békéscsabán, az Elefánt Klubban járt az Íróakadémia öt tagja. A fellépők név szerint: Erdős István és Kubiszyn Viktor mentor, Csikár Norbert Adrián, Vöröskéry Dóra és Karkó Ádám pályakezdő.

Az előadás előtt megjelent a Békés Megyei Hírlap egyik riportere, és megkért valakit a csapatból, hogy készíthessen vele interjút. Ezt sikerült véghezvinni, én voltam az alany, az omega, meg az alfa, meg a tárgy, a határozó, jelző, ilyenek, ego vége.

Az est moderátoraként kérdéseket tettem fel társaimnak, faggattam őket azzal kapcsolatban, hogy miért kezdtek el írással foglalkozni, valamint nagyvonalakban ismertettem, miről is szól az Íróakadémia. Ezt követően kértem meg a kollégáimat, hogy olvassanak fel írásaikból, meséljenek magukról egy keveset, és szórakoztassuk a közönséget együtt.

Az előadáson elhangzottak szonettek, novellák, kocsmaversek, szerelmes versek, perverz megnyilvánulások (hála a művészi prűdtelenségnek), és ezen csodálatos élmények mellé, hozzájárult még az is, hogy Illés Adrián, a békéscsabai Jókai Színház tanítványa, gitárral kísérte a felolvasást.

Röviden az útról: Kubiszyn már a berényi pusztákon próbálgatta előadói tehetségét, míg a többi nép még egy Jaguarban (ami jobbkormányos) ücsörögtek, s szórakoztatták magukat jobbnál-jobb, nagyobbnál-nagyobb művészi eszmefuttatásokkal. Például azzal, hogy Csikár (CSNA) miképp foglalja el Japánt; – no, nem a valóságban, hanem egy játékban, de szerintem, ha adnánk neki némi önbizalmat, meg párszáz katonát, elgondolkodna rajta. Illetve még ehhez hasonló világmegváltó ötletekkel ütöttük el az időt.

Az est végére hozzávetőleg ötven fő állt a színpad előtt. Ezt követően egy kiadós blues koncerttel zártuk le az éjszakát, de persze csak azután, miután meg lett köszönve a figyelem, a hely tulaja pedig felajánlotta a visszahívását máskorra is.