Karaván a Lilaköd Könyveskávézóban

Karaván a Lilaköd Könyveskávézóban

Íróakadémiánk egy mentora Nádasi Krisz, illetve három pályakezdője Karkó Ádám, Nagyházi Márton és Pataki Tamás – hathatós közreműködésével április 21-én a Lilaködhöz címzett kávézó- és teázdában szórakoztatta kedves érdeklődői – a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál apropóján feltüzelt – kultúraéhes lelkületét. Nagyházi Márton összefoglalója.

A délutáni alkalmon elhangzott műsor tematikáját a hely szellemes neve ihlette. A felolvasók felütésként komolyabb, érettebb lírai műveikkel párásították be a kis, barátságos kávézó langyos légkörét. A pályakezdők ilyetén kivitelezett bemutatkozásában ugyanúgy helyet kapott a bolyongás és a fény, ahogyan a statikusság és a halál kérlelhetetlen témája is.

Ezt követően Nádasi Krisz lopta be – valami kis szemérmetes frivolitással – a lila árnyalatot az urak által megteremtett, addig nyirkosan szürkéllő, késő délutáni atmoszférába. Erre válaszul a pályakezdő kollégák is egyre merészebb és szókimondóbb művekkel folytatták a hangulat oldását.

A sorra kerülő további versek és novellák vitathatatlanul bíbor pírt csaltak a lila kávézó humortól izzó falai csinos brokátjára. S nem pusztán holmi olcsóbb, gúnyolódó komédiával vontak ragyogást a hallgatóság orcáira: tavasz lévén nem hagyhattuk otthon a azon műveinket sem, melyek szíveket megdobogtatva állítják be a vérnyomást egy kényelmesen magas értékre. A műfajok buja kavalkádjában üdítő momentum volt az abszurd jelenléte, mely meghökkentő és mulatságos tanulságok levontatására lehetett alkalmas.

A délután során a családias beszélgetést sejtelmes gitárzene kísérte, ezúton is köszönjük Fehér Holló közreműködését. A délutánt az Íróakadémia Enumeráció című kötetének dedikálása zárta. A mellékelt fényképfelvételeket Lacza Virág készítette.

 

Nagyházi Márton