Horváth Viktor

Horváth Viktor

1962-ben született Pécsen, irodalom-nyelvészet szakot végzett, a 80-as, 90-es években dolgozott művészetszervezőként, kulturális újságíróként, tanított gimnáziumokban; a 2000-es évektől egyetemeken vendégoktatóként vezet középkori, kora újkori vers-formatörténettel, versfordítással kapcsolatos kurzusokat — a szerkezeti mintázatok eszmetörténeti, kulturális, intermediális összefüggései érdeklik. Regényíró és műfordító. 

Család: három felnőtt gyerek, elvált.

Önálló kötetek:
Át (JAK, 2004) Városregény – New York történelme az elhagyott ipartelepek, romos raktárak, kutyafuttatók és metróállomások felől
Török tükör (Jelenkor, 2009) A hódoltság korának vallásai, erkölcsei, művészete, hadtudománya, hivatali adminisztrációja, szerelmi élete, intrikái, adórendszere, kereskedelme, gondolkodása, világérzékelése egy szerelmes oszmán kamasz életén át. Könny és méz.
Diótörő (Jelenkor, 2011) E.T.A. Hoffmann regényének verses átirata – biedermeier horror
A Kis Reccs (Jelenkor, 2012) Az emberiség jövője – utópia
A vers ellenforradalma (Magvető, 2014) Programadó módszertani könyv a versírás és -fordítás tanulásához és tanításához, az irodalomoktatás renoválásához. Vegyük vissza az oktatásba az írást; ahogy a többi művészeti ág oktatása is alkotáselvű, és ahogy az irodalomoktatás is alkotáselvű volt évezredeken át – adjuk vissza a diáknak a művészetet mint örömforrást.
Möbion (Magvető, 2015) Túlvilági birodalmak királyainak mentálhigiénéje
Tankom (Magvető, 2018) Az 1968-as csehszlovákiai invázió regénye

Díj: Az Európai Unió Irodalmi Díja 2012-ben — a Török tükör c. regényért