Kolozsi Orsolya

Kolozsi Orsolya

1980-ban született Budapesten. Tizennyolc éves koráig a Csepel-szigeten élt, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban érettségizett. A Szegedi Tudományegyetemen 2004-ben végzett magyar és összehasonlító irodalomtudomány szakokon (Nádas Péter Egy családregény vége című regényéből, valamint Samuel Beckett Molloy című regényéből írta szakdolgozatait.) Ezek után a Modern Magyar Irodalmi Tanszéken volt doktorandusz, a XX. századi magyar irodalom speciális képzést is elvégezte. Elsősorban narratológiával foglalkozott (Tar Sándor, Nádas Péter, Esterházy, Darvasi, stb. műveiben).

Tizenöt éve ír kritikákat, 2011-ben jelent meg A szöveg árnyéka című kötete, mely tanulmányokat és kritikákat tartalmaz. 2007 óta a monori József Attila Gimnázium magyar szakos tanára, az olvasás és az írás mellett a tanítás a „hobbija”, egyben hivatása.

Elsősorban kortárs prózával foglalkozik, de a világirodalom is rendkívüli módon érdekli, nagyon szigorúan körülhatárolt kritikusi elvei nincsenek, mindenről szívesen ír, ami felkelti az érdeklődését. Szívesen alkalmazza a komparatív szemléletet, szeret megfigyelni tendenciákat, hasonlóságokat szövegek között.

2017 óta a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia Kritikaműhelyének mentora.