Lőrincz P. Gabriella

Lőrincz P. Gabriella

Lőrincz P. Gabriella (polgári nevén: Zselicky Gabriella) 1982. március 23-án született, Kárpátalján, Beregszászon. Nógrád megyében, Szandán él családjával.

Első verseit 2008-ban közölte az Együtt folyóirat. 2009-ben jelent meg az első önálló kötete, Karcok címmel az Intermix Kiadó gondozásában. Szintén 2009 óta munkatársa a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek (KMMI).

Írásai több anyaországi és külhoni folyóiratban is megjelennek. Az Ukrán Írószövetség Online nemzedék c. antológiájában nyolc ukrán nyelvre fordított versét szerepeltetik a szerkesztők. Több versét szerb és angol nyelvre fordították.

2012-ben jelent meg második verseskötete, Fény-hiány címmel, szintén az Intermix Kiadó gondozásában.

Kárpátalján végzett kulturális tevékenységéért oklevéllel tüntette ki az Anyanyelvi Konferencia. Az Együtt folyóirat Nívó Díját 2013-ban kapta meg. Tagja továbbá a Magyar Értelmiségiek Kulturális Közösségének és a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának. 2014-től a Magyar Írószövetség tagja, 2017-től az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Anyanyelvi Konferencia tagja, 2018-tól a Magyar Pen Club tagja.

2016-ban jelent meg a harmadik kötete, Szürke címmel, szintén az Intermix Kiadó gondozásában.

2018-ban jelent meg negyedik verseskötete, Átszállás előtt – régi és új versek – címmel, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia program keretén belül.

2018-ban az Irodalmi Jelen folyóirat Költészeti díjban részesíti.

2016-tól az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentora.

2017-től az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója.

2019-ben NKA Alkotói ösztöndíjas.

2019-től a Magyar Írószövetség elnökségi tagja.

2020-ban Térey János Alkotói ösztöndíjas.