Viola Szandra

Viola Szandra

A szentesi származású Viola Szandra A Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-kommunikáció-filozófia-pedagógia szakán diplomázott köztársasági ösztöndíjas hallgatóként. Első verseskötete 2008-ban jelent meg Léleksztriptíz címmel. Azóta rendszeresen publikál.

Versei, recenziói, színházi és tánckritikái jelentek meg többek között a Magyar Napló, az Irodalmi Jelen, a Pannonhalmi Szemle, a Hitel, a Vigilia, a Győri Műhely, a Könyvhét, a Napút, a Nyugat Most, a Kortárs, a Szcenárium, a Magyar Teátrum, a Magyar Idők és a Táncélet hasábjain.

2013-ban ő képviselte országunkat Bakuban a 20 ország részvételével megrendezett Nemzetközi Költőnők Konferenciáján. 2015-ben a Magyar PEN Club és a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj Alapítvány ösztöndíjának köszönhetően Janus Pannonius költeményeinek filozófiai hátterét vizsgálta, valamint a művek továbbélésének kortárs értelmezhetőségi kereteit tágította. 2012-ben és 2016-ban NKA alkotói ösztöndíjat nyert.

Performanszaival, költészeti akcióival és verskiállításaival, valamit 2014-ben megjelent Testreszabás című kötetével új műfajt teremtett: a testverselést. A Testköltészet mind tematikusan, mind vizuálisan reagálni kíván a 20. századi filozófia nagyjainak gondolataira, valamint saját korának testmítoszaira.
A költőnő nem csupán saját alkotásait állítja a művészet szolgálatába, szerkesztőként, műsorvezetőként és kulturális újságíróként, valamint irodalomnépszerűsítő kampányai által is sokat tesz tehetséges kortársai segítéséért, az értékek felkutatásáért és megmutatásáért. Poétikon című rádiós műsorában az ifjú tehetségek is bemutatkozhatnak, de a műsor arra is alkalmat kínál, hogy évfordulókra, klasszikusokra emlékezzenek.

2017-ben, az Ünnepi Könyvhéten útjára indította a „Viselj verset!” költészetnépszerűsítő kampányt is: a testverselő ezúttal egyedi, ideiglenes tetováláskollekciót tervezett, melyet kortárs költők idézeteiből állított össze.

2017 óta a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályakezdő ösztöndíjasa.